Svar till artikeln i Världens Historia om 2WW terrorn

I artikeln Hämnarna i Världens Historia nr 13 beskriver chefredaktören Tommy Vom historien om en judisk partisangrupp som under tyska ockupationen av dåvarande Polen samlade och skyddade judiska kvinnor och barn i Naliboki skogarna.

Det är viktigt att påpeka att artikeln endast beskriver de mest ärofulla handlingarna av Bielskigruppen och svartmålar samtidigt polacker i trakten (ändring av nationalitet av en angivare från vitrysk till polsk, hänvisning till polsk polis som då inte fanns etc.)

Vi kommer att presentera en mer utförlig beskrivning av Bielskigruppens kriminella handlingar men vill här bara nämna att de i jakten efter maten hänsynslöst rånade befolkningen i trakten för att beskydda de sina. De utförde våldshandlingar som våldtäckter och mord vid motstånd när de anföll bondebefolkningen i trakten. När polsk befolkning klagade och sökte skydd hos polska partisaner blev 127 invånare i byn Naliboki mördade av ryska och judiska partisaner.

Artur Szulcs kommentär av artikeln i Världens Historia

En omfattande historiebeskrivning av den berörda i artikeln problematiken finns i Mark Pauls studie (på engelska)

A TANGLED WEB, Polish-Jewish Relations in Wartime Northeastern Poland and the Aftermath, Toronto 2012

Diskussion av legender och fakta om partisaner och lokal befolkning i Naliboki trakten. (på engelska)

Comments are closed.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.